Ik plaats mijn wijnblogs voortaan op mijn specifieke wijnsite ‘wijn en detail’. Ik nodig alle geïnteresseerden van harte uit eens te komen kijken. Je kunt deze link gebruiken: https://marijkeswijnweetjes.jimdofree.com/blog/
In een oogopslag vier druivenrassen die geteeld worden in de Elzas. Van links naar rechts, boven naar beneden en in ‘oplopende graad van kleur’....Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris en Pinot Noir. Grappig toch dat zowel de Gewürztraminer als de Pinot Gris duidelijk gekleurde schillen hebben, maar dat er toch een witte wijn van gemaakt wordt.
Vandaag was het zover! Onze kelderschat van 57 jaar oud mocht eindelijk open. En wat een feest was het. Zo mooi ontwikkeld met fantastische tertiaire aroma’s en nog steeds een beetje fruit. En die kleur...nog hartstikke levend. Dat ik ook maar zo mooi mag ouderen 😎
Heb je liever rode of witte wijn? Dit is een vraag die elke wijnliefhebber met geen mogelijkheid zo kan beantwoorden. ‘Tsja, wat eten we?’ Is daarom meestal mijn eerste wedervraag. Want om een begin van een antwoord te kunnen geven is in ieder geval belangrijk of en zo ja, wat erbij de wijn gegeten gaat worden. Niet schrikken, ik ga deze keer geen uitgebreide wijn-spijs adviezen geven (da’s voor een volgende keer). Voor nu is voldoende te weten dàt er wijn-spijscombinaties zijn....
April in de Zuidelijke Rhône. De wijnstokken beginnen uit te lopen. Wat een kracht! Het kan toch niet anders dan dat dit een mooie wijn gaat worden. Het is een oude stok (veille vigne)! Waarschijnlijk is de druivensoort grenache, al is dat nog moeilijk te zien. Grenache loopt vroeg uit. De druiven rijpen laat. Daarom kan hij alleen mooie wijnen opleveren in een warm klimaat. Bijvoorbeeld in Zuid Frankrijk (o.a. de Zuidelijke Rhône) en Spanje (daar heet hij trouwens granacha).