Columns divers · 04-11-2024
Wonen in een grensregio heeft zo z’n voordelen. Goedkoop tanken, kunnen kiezen uit het rijke aanbod van bij ons bijna niet te krijgen producten en het gevoel op vakantie te zijn, zodra we naar buiten stappen. Kom daar maar eens om vanuit het hart van Nederland. Gisteren combineerden we genoemde geneugten in een matineus bezoek aan Luik. Elke zondagochtend is daar namelijk langs de oevers van de Maas een grote markt. De relatief grote hoeveelheid kramen met niet te versmaden Italiaanse...

Recensies · 02-09-2024
Trouwe lezers van mijn blogs weten al dat ik zeer gecharmeerd ben van de website ‘Wandelgids Zuid-Limburg’ van dorpsgenoot Jos Waszlo. Inmiddels dekt de vlag de lading niet helemaal meer, want Jos heeft zijn werkterrein uitgebreid naar België en recentelijk ook naar Noord-Brabant. Jos weet van elke wandeling een avontuur te maken en dan niet omdat zijn aanwijzingen onduidelijk of onjuist zouden zijn. Echt geen Franse toestanden met Jos! We hebben inmiddels vele wandelingen gemaakt die op...

Columns divers · 26-07-2024
Toen in 1965 toenmalig minister van Economische Zaken Joop den Uyl (wie kent ‘m nog) de sluiting van de mijnen in Zuid-Limburg aankondigde, beloofde hij dat dit niet zonder vervangende werkgelegenheid zou gebeuren. Zo opende o.a. DAF een nieuwe autofabriek in Born, streek het CBS neer in Heerlen en zagen Sittard/Geleen hun omgeving veranderen in een grote chemische fabriek. Inmiddels is het doek gevallen voor NedCar, vervuilt DSM onverminderd de lucht en biedt het CBS nog steeds voornamelijk...

Bewust van de opwarming van de aarde en de noodzaak tot het minderen van de vleesconsumptie, zoek je als zelfverklaard hedonist (zijnde) naar alternatieven die vegetarisch zijn maar daarnaast vooral ook lekker. Een van de alternatieven is een bijzondere kaas. Niet voor op de boterham, maar om te bakken bij bijvoorbeeld een salade. De kaas: halloumi (van Cyprus) De salade: linzensalade Met deze twee ingredienten in de basis maak je in een handomdraai een superlekkere salade. Voor 2 grote, 3...

Columns divers · 24-07-2024
Begin april kreeg manlief een mailtje uit Beaune (Bourgogne, Frankrijk). En omdat dat zeker niet elke dag gebeurt, verdween het niet meteen in de prullenbak. Gelukkig maar! Het bleek een uitnodiging voor een soirée in Pernand Vergelesses, een wijndorp op een steenworp afstand van Beaune. Aldaar organiseren de plaatselijke wijnboeren elk jaar een waar eet-, drink- en kijkfestijn. Daarbij geholpen door veel dorpsgenoten/vrijwilligers. Een druk overleg aan de keukentafel volgde over wel/niet gaan...

Laatst verzuchtte ‘de zus’ dat ze graag vaker ‘zonder vlees’ zou willen eten, maar dat ze nog weinig geschikte recepten kende, waarbij het vlees door (haar) manlief niet gemist zou worden. Nu is het zo dat ik daar ook al een tijdje naar op zoek ben en inmiddels een paar van dat soort recepten gevonden heb en natuurlijk wat naar mijn hand gezet. Speciaal voor ‘de zus’ deze keer een recept voor ‘wraps waarbij echt niemand het vlees mist’. Je hebt behoorlijk wat ingrediënten...

Foto’s · 21-01-2024
Zo mooi en vredig kan het zijn. Dankzij de vorst en heel veel sneeuw. Je voelt je even alleen op de wereld. Een moment om te koesteren; je weet dat de rest van de wereld ook nu niet ver weg is.

Als trouwe Volkskrantlezer, struin ik graag door de recepten van de Volkskeuken. Er zijn meerdere volkskoks met ieder hun eigen stijl en dito recepten. Zo las ik deze zomer een recept voor een hartige cake. En aangezien ik cake nog nooit had geassocieerd met ‘hartig’ was mijn interesse meteen gewekt. Klonk leuk en zeker het proberen waard, maar ik zou de chef van ‘tips en trucs met potten en pannen’ niet zijn als ik het recept niet een beetje naar mijn hand zou hebben gezet. Deze cake...

Columns divers · 07-08-2023
We weten allemaal dat een weersvoorspelling onzekerder wordt naar mate het verder in de toekomst ligt. Logisch, immers hoe verder in de tijd, des te meer invloeden de voorspelling in de war kunnen schoppen. Maar dat een weersvoorspelling ook onzekerder wordt naarmate je verder weg komt van De Bilt is wellicht voor velen een eyeopener. Hier in de Euregio hebben we daar inmiddels de nodige ervaring mee en – voor zover we ons al blind zouden willen staren op een weersverwachting – bouwen we...

Het dessert vergt iets meer tijd. Omdat de tarte tatin het lekkerst is als hij lauwwarm is, is mijn suggestie om hem te gaan bakken als je het voorgerecht (zie vorige blog) of (bij grote honger) hethoofdgerecht gaat opdienen. Dan zit er voldoende tijd tussen de gangen en heb je een kraakverse tarte tatin. Je kunt de appeltjes met de caramel klaarzetten en vlak voordat het in de oven gaat pashet deeg eroverheen vouwen. Wat heb je nodig? Deeg: 1 pak kant en klaar pâte brisée (rond) verkrijgbaar...

Meer weergeven