Bewust van de opwarming van de aarde en de noodzaak tot het minderen van de vleesconsumptie, zoek je als zelfverklaard hedonist (zijnde) naar alternatieven die vegetarisch zijn maar daarnaast vooral ook lekker. Een van de alternatieven is een bijzondere kaas. Niet voor op de boterham, maar om te bakken bij bijvoorbeeld een salade.
De kaas: halloumi (van Cyprus)
De salade: linzensalade
Met deze twee ingredienten in de basis maak je in een handomdraai een superlekkere salade. Voor 2 grote, 3 gemiddelde en 4 kleine eters heb je nodig: 2 pakjes halloumi, 1 zakje rucola, 1 rode paprika in kleine stukjes, handvol snoeptomaatjes (gehalveerd), blikje linzen (afgespoeld en uitgelekt). Voor de dressing: twee flinke el yoghurt, twee flinke el mayonaise, tl (niet te scherpe) mosterd, scheutje olijfolie, 10 cornichons (piepkleine augurkjes) in schijfjes, peper, zout en (optioneel) een beetje piment d’espelette. Met die dressing kun je natuurlijk een beetje spelen. Gebruik je yoghurtmayo dan doe je er meer mayo dan yoghurt in. Moet uiteindelijk een beetje romig blijven.
Doe alle groenten in een ruime saladebak. Maak de dressing en roer deze door de groenten. Zet weg. Snijd vervolgens de halloumi in niet te dikke plakken en bak deze in wat olijfolie mooi bruin. Niet schrikken als het eerst gaat koken. Er zit nu eenmaal veel water in de kaas. Het komt goed, gewoon even geduld hebben. Als de kaas aan twee kanten mooi bruin is, beetje leuk over de salade verdelen en opdienen.
Dankzij de linzen is het echt een maaltijdsalade, waar je zelfs geen brood meer bij nodig hebt.
PS 1 Halloumi heb je met allerlei extra smaakjes. Alles kan, zolang maar geen mint is toegevoegd 😱. Naturel is ook helemaal goed! Deze keer heb ik halloumi met basilicum gebruikt.
PS 2 Helaas ben ik geen professioneel foodfotograaf 😇.
PS 3 Je hoeft je ingrediënten niet persé bij de Lidl te kopen 😉.
Reactie schrijven
Heleen (donderdag, 01 augustus 2024 11:08)
Wat ziet dat er smakelijk uit! Het verdient navolging. We gaan het ook maken