Anderhalf jaar geleden heb ik in de buurt van Nyons (Frankrijk, Drôme) op een vide grenier het boek ‘Une rose au paradis’ gekocht van de voor mij onbekende schrijver René Barjavel. Benieuwd waarom ik, van alles wat daar te koop was, nu precies dit boek heb gekocht. Lees:
https://marijkekop.jimdofree.com/2021/09/20/journ%C3%A9es-du-patrimoine/
Moed was nodig om er aan te beginnen, maar twee weken geleden had ik die eindelijk gevonden. Diverse redenen hadden me 1,5 jaar tegengehouden. Allereerst omdat het oud, een beetje muf en – niet onbelangrijk - in het frans is. Maar met name vanwege de kaft. Voor de jongere lezers, google maar eens op bouquetreeks en huiver. In het ergste geval zou het boek in no time in de dichtstbijzijnde minibieb verdwijnen. Franssprekende en -lezende Belgen wonen immers om de hoek.
Maar goed…dat boek. Een verstandig mens bereidt zich voor en omdat ik graag doorga voor een verstandig mens, eerst maar eens gezocht op de naam van de schrijver. Verrassend! René Barjavel bleek dan weliswaar voor mij een onbekende te zijn, maar niet in Frankrijk, alwaar hij in een adem wordt genoemd met Jules Verne. Franse science fiction. Mijn nieuwsgierigheid ontwaakte. Nog een keer diep ademhalen en hup…door de franse taal heen zien te komen. En ook dat is met af en toe wat hulp van google translate gelukt.
Het verhaal blijkt een futuristische samenvoeging van de bijbelse verhalen over de ark van Noach en over Adam en Eva in het paradijs. Met een mysterieuze meneer Gé als leider en bedenker om de mensheid te redden nadat die mensheid de aarde en zichzelf naar de knoppen had geholpen. Naast een hoop dieren en zaadjes, neemt hij ook een echtpaar mee in zijn ‘ark’. De ark is dit keer een zeer geavanceerde, comfortabele, in de aarde uitgehouwen grot. In die grot bevalt mevrouw van een tweeling. De hele machinerie is zo gebouwd dat er steeds precies genoeg zuurstof is voor vijf personen. De dieren zijn ingevroren, dus die ademen niet. Als zich een zesde mens aandient, breekt er paniek uit.
Op hilarische wijze beschrijft Barjavel het keuzevraagstuk en hoe het gezin hier mee om gaat. De toch al penibele situatie wordt door hun beslissingen steeds nijpender. En net als in het bijbelse paradijs is het ook hier de vrouw die een beslissing durft te nemen. Helaas met alle gevolgen van dien. Of het goed afloopt? Dat blijft tot de laatste bladzijde een raadsel.
Maar echt…die kaft!
Reactie schrijven
Jacqueline De Haan (maandag, 06 februari 2023 20:34)
Courageux, ik ben nog niet op de helft van Les oubliés du dimanche�haar andere mooie boek heb ik maar in het nederlands gelezen....