Een amuse ‘presque haute cuisine’

Niets leukers dan gezellig eten (en drinken) met vrienden of familie. We doen het daarom geregeld, waarbij de onderlinge taakverdeling zo is dat ik het menu samenstel (en maak) en dat manlief de bijpassende wijnen uitzoekt, erover vertelt en (niet onbelangrijk) zorgt voor het tussentijds afvoeren van de door mij gemaakte rotzooi. De uitdaging bij dit alles is om een menu samen te stellen dat: 

a. lekker is, 

b. gemaakt kan worden door een hobbykok én…..

c. grotendeels van te voren kan worden bereid. 

 

Deze amuse voor vier personen (of voorgerecht voor twee) voldoet aan de drie criteria:

Men neme:   

250 gram wortelen, in stukjes gehakt, 1 sjalot (fijn gesneden), 25 gram boter, 10 cl. slagroom, 125 kippenbouillon/groentenbouillon van een halve bouillontablet, 1 teentje knoflook (fijngesneden), 15 gram verse gember (fijngesneden), paar sprietjes bieslook.

En dan:

Fruit de ui en knoflook aan in de boter. Voeg de kleingesneden wortelen toe. Laat even stoven. Voeg dan de gember, bouillon en slagroom toe. Kook het geheel ongeveer 20 minuten op een laag vuur; roer regelmatig. Doe alles in een hoge kom en mix met de staafmixer tot een romig, luchtig mengsel. Geen paniek. Het wordt geen soep, maar blijft best stevig. Voeg naar smaak zout (let wel op want de bouillon is door het weinige vocht ook al behoorlijk zout) en peper toe (ook niet te veel …de gember is best scherp). Laat afkoelen en zet de soep koud weg (criterium c). Dien op in (amuse)glaasjes/ diep bord en garneer met een beetje bieslook. En als kers op de taart (zie foto): een zelfgebakken zout stengeltje (één plakje diepvries roomboterbladerdeeg laten ontdooien en met beetje zout bestrooien, in hele dunne reepjes snijden en afbakken conform instructies op de verpakking, maar dan net iets minder lang…even blijven kijken dus). 

Smullen verzekerd (criterium a). En als je het een keer maakt, merk je ook dat het voldoet aan criterium b 😀. Een kind kan de was doen of zoals de Fransen plegen te zeggen ‘simple comme bonjour’.

Wijntip: iets ‘mollige’ (niet strakdroge) witte wijn, bij voorbeeld pinot gris, viognier of een witte uit de Rhône. De wijn moet immers opboksen tegen de gember!

Reactie schrijven

Commentaren: 3
  • #1

    Jacqueline De Haan (zondag, 15 augustus 2021 17:29)

    Ik ga het uitproberen.

  • #2

    pieter (zondag, 15 augustus 2021 18:58)

    het proberen waard

  • #3

    Helmy (zondag, 15 augustus 2021 20:40)

    Dat ziet er goed uit en klinkt erg lekker!
    Dankjewel, weer mooi receptje erbij
    Lieve groetjes