Bestaat er ook lekkere bloemkool?

Bloemkool……you love it or you hate it.

 

En ik hoorde in het kamp van de bloemkoolhaters. Waarom dan toch een recept met bloemkool? 

Tsja, bloemkool is behoorlijk CO2 neutraal en een mens moet in het leven altijd bereid blijven op zijn mening terug te komen. Dit laatste mits er natuurlijk een goede reden voor is. 

 

In dit geval was er een goede reden.

 

Dit verhaal begint met het delen van een sojabonenrecept met een lieve vriendin. Op haar beurt stuurde ze mij een recept met geroosterde bloemkool. Ze was superenthousiast. En aangezien we allebei evenveel gruwen van bloemkool, vond ik dat ik het dan ook moest proberen. En ik moet bekennen…het is echt…..heeeeeeel……..lekker. 

 

Hoe maak je deze wél lekkere bloemkool? De truc is dus NIET koken, maar roosteren. In dit geval heb ik (conform advies) een bloemkooltje in roosjes verdeeld, ingesmeerd met beetje olijfolie en bestrooid met gemalen komijn. Vervolgens heb ik de roosjes op een bakplaat gelegd en dan geroosterd in de oven op 175 graden (hete lucht) voor ongeveer een minuut of 35. Let even op dat ie niet te donker wordt. Eventueel afdekken met alufolie.

 

Ondertussen een sausje kloppen van 125 gr yoghurt, 1 el tahin, scheutje citroensap, paar teentjes knoflook (geperst), zout en mijn geheime ingrediënt….piment d’espelette (maar een ander soort iets pittigere peper kan ook).

 

Als de bloemkool nagenoeg gaar is (even prikken met een vork) haal je ‘m uit de oven en doe ‘m over in een ovenschaal. Verdeel het sausje over de bloemkool en zet nog ff terug, zodat de saus ook warm wordt.

 

Wij hebben het gegeten met gekookte speltkorrels (ook een aanrader) en vegetarische burgers. Die laatste hadden best achterwege kunnen blijven.

 

Enne….als je eenmaal deze bloemkoolexperience hebt gehad, lukt het gemakkelijk om de laffe variant met melig sausje en nootmuskaat uit je kindertijd te vergeten. Zelfs jij, Ad!

 

Met dank aan Marieke en haar cursus vegetarisch Arabisch koken!

Reactie schrijven

Commentaren: 5
  • #1

    Dochter (vrijdag, 23 oktober 2020)

    Nou wie weet ga ik dit dan ook eens proberen... Ik deel je bloemkoolhaat geloof ik... ;)

  • #2

    Ad (vrijdag, 23 oktober 2020 09:13)

    Ik ga het uitproberen

  • #3

    Jan (zaterdag, 24 oktober 2020 15:56)

    Wat is onze Ad vroeg wakker

  • #4

    Zoon (zaterdag, 28 november 2020 09:39)

    Misschien kun je mijn vriendinlief ook eens hierover vertellen. Als er iemand een bloemkool (of eigenlijk elke variant van ‘-kool’) haat, is zij het!

  • #5

    Andere dochter (dinsdag, 06 december 2022 14:18)

    Wil je dit een keer maken als ik langs kom?