When in Rome...

Do like the Romans do.…of toegepast op vandaag…als het superwarm is: eet iets uit een land, waar ze gewend zijn aan de hitte. Vandaag is het begin van weer een hittegolf, dus staat bij ons een lamstajine op het menu. Een keer op vakantie in Marokko heeft ons verslingerd doen raken aan die niet alleen decoratieve, maar ook functionele stoofpot. Die van ons komt trouwens gewoon van de Lidl. Daarvoor hoef je dan weer niet naar Marokko. Niet getreurd, er blijven nog genoeg redenen over om er eens te gaan kijken, maar (tip) doe het niet in de zomer.

 

P.s. als je de aanbieding bij de Lidl hebt gemist, geen paniek: onderstaand gerecht kan eventueel gewoon op het vuur in een pan gemaakt worden, mits je een pan gebruikt waarin gesudderd kan worden. Maar goed, dan mis je natuurlijk de looks van een tajine. 

 

Lamstajine à la Marijke (gerecht voor 2 personen) 

 

Koop een paar mooie lapjes lamsschouder met bot (bij elkaar ongeveer een ons of vier). Zelfs bij de Delhaize was het trouwens moeilijk zoeken tussen alle gemarineerde barbecueproducten, maar gelukkig vond ik tussen de worstjes en karbonaadjes nog twee mooie lapjes. Anders gewoon naar een Turkse of Marokkaanse slager. Zout de lapjes en smeer ze aan beide kanten rijkelijk in met ras-al-hanout. Verwarm een scheut olijfolie en bak de lapjes rustig bruin. Laat ze even in de pan (laag vuur), terwijl je ondertussen 1 ui en 3 teentjes knoflook snippert, twee paprika’s schoonmaakt en die in stukjes snijdt. Ik had een gele en een rode, maar dat luistert niet zo nauw. 

 

Haal het vlees uit de pan en doe over in de tajine (of als je die niet hebt…leg even op een bord). Fruit ui en knoflook en strooi nog beetje extra ras-al-hanout over ui/knoflook  Voeg vervolgens de paprika toe en een blikje tomatenstukjes…of nog beter: een half potje ‘verspilmenietjes tomaten basis’ van de Lidl. Gemaakt van minder mooie tomaten, maar supergeconcentreerd en heel lekker als basis voor pastasauzen of in de tajine dus. En dan heb je ook nog het idee dat je goed bezig bent!

 

Na de tomaat een theelepel harissa of sambal (eigenlijk kan alles mits maar van rode pepers gemaakt), een theelepel honing/agavesiroop en een snuf zout. Niet te lang laten sudderen. Breng het mengsel over naar de tajine. Of – als geen tajine - voeg het vlees bij het mengsel in de pan. 

 

Finishing touch: een halve ingemaakte (zoute) citroen en een handvol in stukjes gesneden abrikozen of pruimen, dadels, vijgen, rozijnen (zuidvruchten dus). Zo krijg je een perfecte zoet-zuurbalans. Yin en yang in de keuken. De tajine in de (voorverwarmde) hete luchtoven op 150 graden of in de pan op heel laag vuur. En dan maar sudderen…reken op anderhalf uur!

 

Voor het serveren een handje amandelschaafsel eroverheen, eten met couscous (opgeleukt met een scheut olijfolie). Drink er een lekker glas - beetje stevige - rode wijn bij, zoals deze Vacqueras uit de Zuidelijke Rhône. De wijn moet bestand zijn tegen de smaakexplosie uit de tajine. Ook weer yin en yang…

 

Laat de hitte maar komen!


Ps:  kan ook prima met kipdijfilet of - zonder vlees en dan - met kikkererwten (dan hoeft de tajine maar 45 minuutjes in de oven).

Reactie schrijven

Commentaren: 0