Vorig jaar heb ik van mijn buurvrouw geleerd hoe je pruimenvlaai (naar oeroud Limburgs recept) moet bakken. In een vlaai gaat bijna een kilo pruimen. Als je ervan eet, moet je dan ook niet teveel denken aan de hoeveelheid fructose die je binnenkrijgt. Simpelweg genieten is dan het devies. Maar na vijf vlaaien, waarvan twee niet helemaal gaar omdat het werken met ingevroren pruimen toch niet echt een succes bleek, was mijn zin in vlaai wel wat over. Tot zover mijn avonturen van vorig jaar….
Dit jaar blijkt een slecht pruimenjaar. Mijn hart maakte een sprongetje toen ik dat gisteren hoorde en de oogst van dit jaar in ontvangst mocht nemen. Althans de helft daarvan: een bakje met pakweg 500 gram pruimen kreeg ik van mijn lieve buren. De andere 500 gram was -als vanzelfsprekend - voor henzelf. Och wat jammer nu, te weinig voor een vlaai, was de vileine gedachte die spontaan in mij opkwam. Maar wat dan te doen met die pruimen? Ik kon ze ook weer niet te lang op het aanrecht laten staan. Fruitvliegjes zijn immers geen welkome gasten.
Frankrijk is – zoals genoegzaam bekend - nooit ver uit mijn gedachten, dus kwam ik in mijn zoektocht al snel uit op clafoutis. Een bekend dessert na een traditionele Franse lunch. Maar voor mij het liefst een waarbij ik niet het idee krijg dat ik al te ongezond bezig ben…en dat toch lekker is. En dat lijkt zo waar gelukt. Manlief heeft inmiddels twee stukken op, do I need to say more?
Zelf zo’n geweldige clafoutis maken?
Koop of krijg 500 gr pruimen. Als je ze krijgt, controleer dan extra op dierlijk organisme in de pruim of te wel op wormpjes. Zal een goed teken zijn w.b. bio en zo…maar is beduidend minder aantrekkelijk in een taart. Halveer en ontpit de pruimen en leg ze met de bolle kant naar boven in een bakvorm. Ingevet, tenzij je beschikt over een silicone bakvorm.
Doe vervolgens 125 gram bloem of (wat ik gedaan heb: 80 gram bloem en 45 gram amandelmeel) in een kom. Voeg snuf zout en 50 gr suiker (of …wat ik heb gedaan…de steviakristalvariant) toe. Vervolgens drie verse eitjes en goed roeren met een garde. Er mogen geen klontjes in het beslag komen. Dan het beslag aanlengen met een scheutje agavesiroop en 250 ml halfvolle melk of (je raadt het al…wat ik gedaan heb: 200 ml melk en 50 ml amandelmelk; die moest namelijk op). Lekker luchtig en klontloos kloppen en over de pruimen gieten. Niet schrikken, het beslag lijkt qua dikte op pannenkoekenbeslag.
Als je de oven op tijd hebt aangezet is die nu op temperatuur (ongeveer 200 graden). Zet de clafoutis dan een minuut of dertig in de (hete lucht)oven. Regelmatig even kijken of het nog goed gaat. Laat (nagenoeg) helemaal afkoelen en bestrooi naar believen met poedersuiker. Een kind kan de was doen en succes is verzekerd!
P.s. als je een silicone bakvorm gebruikt is 25 minuten in de oven lang genoeg.
P.s. het restje Loupiac (zie: Oh nee, paté) smaakte er wonderwel bij.
Geniet met mate!
Reactie schrijven