Zomertijd...saladetijd

Met angst en beven keek ik naar Gerrit Hiemstra toen hij gisteravond weer een hittegolf aankondigde. Het is echt niet alleen inbeelding (te wijten aan de leeftijd van de blogger) dat dit fenomeen in ons ooit zo kille landje steeds vaker voorkomt. 

 

Vandaag hebben we daarom maar weer het tropenrooster van stal gehaald. In ons geval betekent dat:

nog wat vroeger opstaan dan normaal, wandelen en/of fietsen in de vroege ochtenduren, na 10.00 uur ramen en deuren dichthouden, de middag binnen doorbrengen, pas ’s avonds de neus weer buiten steken, meer drinken (?) en….niet (te veel) boven het gasfornuis staan maar salades eten

 

Vandaag was dat Salade Niçoise met een kleine twist dus  ‘à la Marijke’

 

Daarvoor heb je nodig:

500 gr sperzieboontjes, wel afhalen verder gewoon heel laten en net gaar koken

3 hardgekookte eitjes in kwarten

2 blikjes tonijn op water (uitgelekt)

1 rood uitje superfijn gesnipperd

half potje ansjovis in kleine stukjes

eetlepel kappertjes

twee eetlepels zwarte, gedroogde olijven

200 gr cherrytomaatjes, gehalveerd 

En mocht het nog in de koelkast liggen huilen….restje kropsla

 

Alles lekker door elkaar mengen!

 

Vergeet de traditionele gekookte aardappelen…neem in plaats daarvan lekker brood. Je bent een dochter van een bakker of niet!

 

 

En – la pièce de résistance – maak ‘m af met een super lekkere (Franse oh la la) dressing: 

Sap van 1 citroen plus beetje azijn

150 cc lekkere olijfolie

Theelepel pittige mosterd

1 klein teentje knoflook, geperst

Vers gemalen peper en zout naar smaak

Piepklein beetje suiker of agavesiroop

Even schudden (ik zweer bij mijn shaker) of met een garde mixen tot je een ons weegt

 

De dressing over de salade gieten.

 

Even laten inweken. Ondertussen heb je tijd om uit de kelder, de kast, onder het bed of waar je je wijn ook bewaart, een fles mooie rosé te vissen (bv de rosé op de foto, gemaakt van grenache, cinsault en syrah; zeker geen allemansvriend maar een puur en best wel complex pareltje). ‘Natuurlijk’ uit de Provence, want – tip - kies bij voorkeur een wijn uit dezelfde streek als waar het gerecht oorspronkelijk vandaan komt. Al wat rest is de fles opentrekken en genieten maar…..

 

Zo kun je (bijna) elke hittegolf aan!

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Jan (zaterdag, 04 juli 2020 17:33)

    Ons moeder zou zeggen: " zo kun je .....nog wel lekker maken