Vergeten groente

Het is inmiddels uitgegroeid tot een nationale hobby en deze keer is het een hobby die ook ik omarm……het koken met al dan niet per ongeluk overgebleven groente. Vanochtend – op de dag des heren – kwam mij een huilende aubergine tegemoet met de vraag wanneer ze nu eindelijk eens gegeten zou worden. In haar kielzog een krijsende rode paprika. Zo’n appèl op mijn mededogen kan ik moeilijk weerstaan. Gecombineerd met het ontluiken van mijn - doorgaans goed verborgen - creatieve brein, kwam het tot een gerecht dat ik jullie niet wil onthouden…..een persoonlijke variant op Caponata (foto 1)….in een woord hemels!

Stap 1 verzamel alle ingrediënten
Haal uit de kelder de aubergine (die als extraatje bij de bosui was meegekomen) en de rode paprika (die een paar dagen terug was blijven liggen, terwijl haar groene en oranje zusje wél in de ovenschotel mochten). Koop een ons of vier gehakt (of als je liever geen vlees eet....250 gr kastanjechampignons, die je dan - in tegenstelling tot het gehakt - net na de ui en knoflook toevoegt). Pak de olijfolie, een ui en een paar tenen knoflook, wat oregano en kijk vervolgens in de koelkast…. In die van ons lag nog een tube basilicum op olie(foto 4) een half kuipje roomkaas, een open potje groene olijven en een stuk oude kaas. In de voorraadkast stond nog een blikje tomatenstukjes en lag nog braaf een 250 gr pasta op me te wachten (penne, maar iets anders dat er beetje op lijkt kan natuurlijk ook, zolang het maar geen spaghetti of linguini, oid is). Zout, peper en iets pittigers (ik gebruikte een snuf piment d’espellette) naar smaak en een piepklein scheutje azijn en dan heb je alle ingrediënten wel te pakken. 

Stap 2 in de pan
Bak het gehakt in een scheut olijfolie flink aan. Zout en peper naar smaak Ook nu mag het gehakt weer behoorlijk bruin worden (foto 2). Denk niet te snel…ik ben er wel. Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe en laat lekker zacht worden. Ondertussen de krijsende paprika in kleine stukjes snijden en toevoegen. Dan achtereenvolgens:  de piment d’espellette (of cayennepeper..maar ben dan voorzichtig), de tomaten, oregano, basilicum, azijn en de in kleine blokjes gesneden aubergine (deze keer hoef je die niet vooraf in het zout te zetten). (Foto 3) Ps als je verse basilicum gebruikt….dan zou ik ‘m er pas bij doen als de schaal in de oven gaat…of zelfs pas aan tafel. Laat het geheel zo’n minuut of twintig lekker pruttelen. Voeg na een minuut of tien de roomkaas toe en aan het eind een stuk of vijftien olijven.  Kook ondertussen de pasta al dente en rasp de kaas (100 gr ongeveer; komt niet zo nauw).

Stap 3 in de ovenschaal
Meng het groente/gehakt mengsel met de pasta en doe eea in een ovenschaal. Strooi de geraspte kaas erover. Hoeft niet lang in de oven…totdat de kaas lekker is gesmolten. Mag best een beetje aanbakken (edoch niet verbranden 🥵 ) (foto 5 en 1)

Stap 4 
Trek een lekkere wijn open…in ons geval een bijpassende Italiaan. Een mooie en niet te dure Barolo (foto 6). Gewoon lekker en met een keurig ‘rapport qualité – prix’…..en geniet!

P.s. De hoeveelheid is ook deze keer weer voor drie gemiddelde eters, vier matige eters en twee grote eters…..

Reactie schrijven

Commentaren: 0