Druiven laten drogen. Ik ken het als een van de methodes om zoete wijnen te maken. Hoe dan? Door het drogen wordt water onttrokken aan de druiven en daarmee wordt de concentratie van suiker hoger. Dat drogen kan door de druiven lang aan de wijnstok te laten hangen (vendange tardive) maar het kan ook na de (gewone) oogst. Dan liggen de druiven op hun gemak op matten te drogen. Als de wijnmaker van de druiven wijn gaat maken wordt de in de druiven aanwezige suiker onder invloed van gist omgezet in alcohol. En je raadt het al…. bij heel zoete druiven is er heel veel suiker om om te zetten. Zo veel dat de gist doodgaat (die kan namelijk niet tegen te veel alcohol 🤨) voordat alle suiker is omgezet……voila zoete wijn. Tot zover de wijncursus 🤔.
Â
(Consumptie)druiven drogen voor een gerecht, daar had ik echter nog nooit van gehoord. Tot ik vorige week op NU.nl een alleraardigst vegetarisch recept tegen kwam met o.a. geroosterde druiven. Vandaag heb ik het gemaakt met een kleine eigen twist en het is ons prima bevallen.
Â
Wat heb je nodig voor twee personen?
300 gr blauwe (pitloze) druiven
Olijfolie, peper, zout
Twee eetlepels balsamicocrème (is k en k te koop, maar is ook makkelijk zelf te maken door 100 ml balsamico azijn voorzichtig in te koken met 25 gram witte basterdsuiker)
Blikje Ă 310 gr linzen
Stuk of 15 cherrytomaatjes
200 gr babyspinazie of als je het wat pittiger wilt:Â Â 200 gr rucola
200 gr zachte geitenkaas of als het wat pittiger wilt: 200 gr roquefort
Stokbrood of wat wij erg lekker vinden: turks brood
Â
Maken is niet moeilijk. Je begint met de druiven….oven aanzetten op 200 graden. De druiven wassen, van de steel halen, drogen en omroeren met beetje olijfolie, zout en peper. Dat klinkt raar en dat is het ook, maar – heb vertrouwen -  het wordt erg lekker….Uitspreiden over een met bakpapier beklede bakplaat (foto 1) en dan een minuut of 17 in de oven (foto 2). Even op blijven letten…(aan het eind moeten ze er een beetje gerimpeld uitzien: foto 3).
Â
Terwijl de druiven lekker staan te drogen in de oven…..de linzen in een zeef, afspoelen en wat laten uitlekken. De spinazie of rucola in een grote kom doen de tomaatjes en de uitgelekte linzen erbij. Beetje olijfolie en de balsamicocrème toevoegen. De kaas er een beetje leuk over verdelen en tot slot …. de druiven (foto 4).  Stukje lekker brood erbij. Meer is niet nodig
Â
Eet smakelijk!
Reactie schrijven
De Zus (maandag, 30 maart 2020 19:11)
Glaasje wijn toch nog wel erbij��??