Beetje troost in bange dagen...

Het is coronatijd, dinsdagochtend en je wilt eigenlijk gewoon even aan niets ellendigs denken. Wat te doen? Allereerst de radio op ‘Candlelight Radio (Easy Listening)’ zetten. Lekkere ‘niets-aan-de-hand’-muziek zonder enige vorm van nieuws. Oké, je moet af en toe naar Jan van Veen (Leeft die nog? Ja, blijkbaar wel!) zijn zoetgevooisde stem luisteren, maar je krijgt er veel ontspanning voor terug. Een  stressverlager van jewelste en geloof me, het helpt echt om even van de radar te zijn. 

 

Oké de radio staat aan. En dan?

Men neme vervolgens een heel oud en lang bewaard weekmenu uit de Libelle. Ik dan, jullie als lezer kunnen gewoon verder lezen en hoeven vooralsnog niets te pakken. De aubergines 🍆 zijn in de aanbieding bij de Lidl (2 voor €1,00), dus vandaag op het menu: moussaka. Laat het maar aan de Grieken over om iets troostrijks te eten te maken. Dat kunnen ze beter dan hun begroting op orde houden 🤔

Voor de thuiswerkenden onder ons….’s Ochtends na het ontbijt 2 aubergines 🍆 in plakken snijden, zouten en een uurtje wegzetten. Na de eerste mails weggewerkt te hebben…de aubergines 🍆 droogdeppen en grillen in de oven (200 graden) of in de grillpan. Whatever you like! Wegzetten. Thee of koffie zetten en verder werken….

 

Rond lunchtijd: een flinke ui 🧅  en een drietal knoflook 🧄 teentjes snipperen. In een scheut olijfolie 🧅 en  🧄glazig  bakken. 500 gr HOH-gehakt toevoegen en echt goed uitbakken; het gehakt moet niet meer grijs zien (de vegetariërs onder ons kunnen deze stap overslaan). Zout, peper én kaneel naar smaak toevoegen. Blikje tomatenstukjes en een eetlepel tomatenpuree erbij en een minuut of tien laten pruttelen. Warmtebron uitzetten. Laten afkoelen!

 

 

Als je bijna wilt gaan eten…Oven aanzetten op 200 graden. Een voorgebakken Turks brood in de oven (aartsvijanden van de Grieken, maar nood breekt wet). De aubergines 🍆 in stukjes snijden en vermengen met het (gehakt/)tomatenprutje. Verse peterselie (flinke hoeveelheid) toevoegen. Het geheel in een ovenschaal joppen. En dan…..de béchamelsaus maken. Kan helemaal op eigen kracht (zoek een recept op internet) of ….makkelijker….een zakje (k-en-k) béchamelsaus (bv Grand’Italia) met halve liter melk. Door de béchamelsaus een ei en 150 gr geraspte belegen kaas (de vegetariër voegt nu wat meer kaas toe!) roeren. De béchamelsaus over het gehakt/tomaat/auberginemengsel gieten en een minuut of 40 in de oven! Turks brood in reepjes en smullen maar!

 

Last but not least….Voor bij het koken een mooie oude Graves 🍷 en voor bij het eten een krachtigere (lees: jongere) Bordeaux 🍷.

 

 

Je vergeet even de toestand in de wereld.….🌍

Ps 1: de niet-werkenden onder ons kunnen alles in een keer maken. Er is geen culinaire noodzaak dit gerecht in stapjes te maken….

Ps 2: de hoeveelheden zijn voor vier kleine eters, drie normale eters en twee super hongerige wandelaars 🏃🏃🏻

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Jan (dinsdag, 24 maart 2020 21:13)

    Opgeteld kom ik maar tot twee glazen wijn, of zijn het flessen

  • #2

    Ad (donderdag, 26 maart 2020 08:51)

    Ik ben gelijk aan de slag gegaan door jou inspirerend recept.
    Het was opzich lekker, maar helaas , bechamelsaus is niet mijn smaak.
    Het doet mij denken aan het papje op de bloemkool van vroeger.